maandag 22 september 2008

Veld leeggemaakt en nu... prei?


Ik heb twee weken geleden dit bed leeg gemaakt, 2 diep omgespit en zand over de bovenkant gestrooid vanwege de zware klei. En nu... komt er volgens mij prei naar boven.
Ik had inderdaad prei uitgeplant, maar dat kreeg roest en dat heb ik dus verwijdert. Sommige planten zijn wel doorgeschoten maar zaad heb ik nooit gezien.
Misschien weet iemand het antwoord (uit eigen ervaring)?

De stand van zaken






We zijn inmiddels een aantal weken verder, de tomaten rijpen af, de eerste kilo's tomatensaus zijn verwerkt en de laatste bonen geoogst.




Er volgen nog wel wat kilo's tomaten en ik zie uit naar de inmaak! Mijn eerder pogingen tot wecken zijn mislukt, niet vanwege het vacuum trekken maar vanwege de mest die ik van het voorjaar gebruikt heb. Tenminste, dat zeggen andere bloggers. Er drijft een wittig laagje afzetting onderin de potten.







Dit is de groeizak nu, de radijzen en knollen doen het erg goed, de sla moet uitgedunt worden. Ik heb ook nog spruiten bijgezet. Ben erg benieuwd. De vorige lading kwam wel op maar verbrande onder glas, een weekje weg en vriendlief was een ochtend vergeten de kas open te zetten...


Verder nog foto's van de peper, courgette, kool- en slaplantjes nu.

doorgeschoten broccoli...


langzaam maar gestaag groeit de boerenkool en sla, iets meer water geven denk ik zo.,.. achteraan heb ik knoflook geplant. Op de voorgrond een verdwaalde, overlevende biet.

zondag 7 september 2008

groeizak in koude bak


Afgelopen zomer heb ik via marktplaats 2 koude bakken gekocht, 1 hoge en 1 lage. In de hoge bak heb ik aardig wat plantjes uit zaad opgekweekt, en de lage bak nog niet zoveel. Het gaat wel erg snel als de temperatuur stijgt en je moet oppassen dat de jonge plantjes niet verbranden als de zon schijnt. Goed water geven is ook van belang.
Op televisie bij Jamie Oliver zag ik dat je ook gewoon een zak stekaarde kunt gebruiken en daar je (voorgetrokken) zaad in kon uitplanten. Als de opgekomen plantjes groot genoeg zijn kunnen ze in de tuin uitgeplant worden.
Dus hier: radijs, peterselie, biet-/krootachtige groente uit slovenie en wintersla uit slovenie. 

Tomaten



Begin dit jaar heb ik in de plastic kweekkas binnen en in de koude bak buiten tomaten uit plant opgekweekt, dit deed ik al toen ik nog op de flat woonde en dit was altijd een succes.
Al snel komen de plantjes op en dan begint het geduld hebben. In de winkel hebben de planten al flinke stammen als jouw plantjes de dikte van een sateprikker hebben. Geen nood! het komt goed. Als het weer wat beter wordt en de zin 's middags lekker schijnt, zet ik de kwekelingen lekker buiten neer om ze daarna weer binnen of onder glas te zetten.
Zodra de planten 3 bladoksels hebben en de hoogte in schieten, gaan ze de tuin in. Dit jaar was dat ergens halverwege mei en er is daarna geen raar, koud weer meer geweest gelukkig. Ze hadden graag wat meer zon gehad, maar ja, wie niet?!

Voor de vakantie heb ik alle planten nog nagelopen op dieven, aanbinden enzo en na de vakantie bleken de planten aardig dik geworden en er waren nogal wat uitlopers bijgekomen! Ik heb een hele lading tonkinstokken geplaatst en ben van nood maar aan gaan binden met buisdraad. Nu de tomaten er aan zitten blijkt dat dit niet een goede oplossing is, er hangen veel takken haast op de grond en de onderliggende aardbeiplanten willen graag wat meer zonlicht opvangen.

Klopt het trouwens dat tomatenplanten niet aan wisselteelt doen? KAn je die inderdaad elk jaar op hetzelfde plekje in de tuin plaatsen?

Komend jaar wil ik een hanging basket met tiny tim tomaatjes proberen aan de overkapping, schijnt ook erg goed te kunnen. Die plant haal ik dan wel bij het tuincentrum.

Lavendel vraag



Ik heb een paar lavendelplanten staan die vorig jaar al wat kaal hout hadden aan de onderkant. Dit jaar kwam er nog een aardige bos vers blad en bloem op, maar ik zou graag van die mooie, compleet groene bossen willen hebben. Ik heb net de oude bloemen er uit geknipt, maar hoe pak ik de complete struik nu aan?
- gewoon in het kale hout snoeien en dan komt er volgend jaar wel weer fris groen?
- anders snoeien?
- wanneer kan ik dit het beste doen, voor of na de winter?

Graag reactie!
Hier 2 foto's:

Wat staat er nu in mijn moestuin?


De courgetteplant die ik ergens in mei bij het tuincentrum gekocht heb, heeft zijn geld meer dan opgebracht! Ik heb er zeker al 15 courgettes van kunnen halen en nog komen er meer! Ik had gerekend op 1 m2 voor de volwassen plant, maar hij groeit al een behoorlijk stuk over het grasveld heen. Volgend jaar zeker weer doen, maar dan meer ruimte geven.
De peperplant en paprikaplant in dezelfde koop met de courgette meegenomen. Ook een geweldige opbrengst. Helaas zijn er 2 paprika's gesneuveld maar de pepers doen het fantastisch! Behoorlijk pittig. Vrienden en familie zijn erg blij met de pepers die we meenemen.

Onze eerste echte bloemkool. Ik had bladeren omgeknakt op het kooltje neergelegd, maar deze bladeren zijn inmiddels door de wind afgebroken en meegenomen. Iemand een oplossing? Ik heb erg vaak moeten controleren op koolwitje rupsen en erg vaak af moeten halen. Alleen in onze vakantie is er wel wat vraat geweest.  

Deze hoek heeft al 6 kroppen sla, 1 krop andijvie, peultjes en radijs opgeleverd. Er staat nu nog 1 krop andijvie te wachten tot we van de week stampot gaan eten en achteraan staan 4 nieuwe slaplantjes, 6 boerenkoolplantjes (zelf opgekweekt uit zaad!) en 4 (overgebleven) bietjes te groeien. Ik heb er nu ook knoflook bijgeplant op aanraden van een man op vakantie. Hij verzekerde mij dat als ik nu nog knoflook zou planten ik dit voorjaar prachtig verse knofloken zou hebben. Ik ga het dus proberen...! Ben benieuwd.

Mijn eigen blog beginnen


Mijn eigen moestuin blog is geopend. Ik ga bijhouden welke werkzaamheden ik uitvoer, welk zaad ik zaai, plantjes ik plant en hoe alles het doet gaandeweg het jaar.

Ik ben vorig jaar met een hoek moestuin achterin mijn eigen tuin begonnen. Het blijkt daar te nat te zijn en er komt te weinig zon, dit jaar heb ik daarom een paadje naast huis weggehaald en heb geprobeerd daar groenten te kweken. Deze plek voldoet veel beter en daarom gaat het gras naast het oude paadje er nu ook uit, zo hoop ik een volwaardige moestuin te kunnen starten.
Ik loop niet over van tuinkennis en mijn groene vingers beginnen net te kleuren, maar ik vind het wel erg leuk en ontspannend om in de tuin bezig te zijn. Bovendien is het verzorgen, oogsten en inmaken van je eigen groenten erg waarderend!

Ik plaats een paar foto's van hoe de moestuin er nu nog uit ziet en dat werk ik dan steeds bij. 
Tevens stel ik zelf (moes)tuinvragen waar ik tegenaan loop.
Reacties zijn altijd welkom!